Mopoautoilun ABC

Mopoauto

 • Mopoauto on viralliselta nimeltään kevyt nelipyörä. Se kuuluu L6e ajoneuvoluokkaan. Mopoauton nettopaino on rajoitettu 350 kilogrammaan ja nopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa. Useimmiten mopoautot ovat Diesel-käyttöisiä.

Turvallisuus

 • Microcar mopoautossa on alumiininen turvakehikko ja osassa malleissa myös kuljettajan Airbag. Mopoautoissa käytetään turvavöitä. Kypärää ei tarvita! Mopoautossa myös matkustajan kuljettaminen on turvallisempaa kuin tavallisessa mopossa, sillä matkustajan mukana olo ei vaikuta mopoauton käyttäytymiseen.
 • Mopoauto on usein nuoren ensiajokki. Tilastojen mukaan vahinkoja sattuu, mutta onneksi miltei aina vältytään henkilövahingoilta. Mopoauton kori suojaa kuljettajaa ja matkustajaa ja vahingot ovat usein naarmuja puskureissa tai kolhuja autossa.
 • Ajaminen pimeällä tai sateella on tavallista mopoa turvallisempaa, mopoauton ajovalot ovat nykyään verrattavissa uusien henkilöautojen valoihin ja näkyvyys sateella on pyyhkimien ansioista parempi.

Ajokortti

 • Mopoauton ajamiseen tarvitaan aina ajokortti. Ajokortin voi suorittaa, kun on täyttänyt 15 vuotta. Tällä hetkellä mopoauton kuljettamiseen tarvitaan vähintään M-luokan ajokortti. Mopokortti uudistuu, mutta toistaiseksi mopokortin voi suorittaa sekä kaksipyöräisellä tai mopoautolla. Mopokortin saaminen edellyttää hyväksyttyä teoria- ja ajokoetta. Ensi vuonna 19.1.2013 alkaen mopoautoon suoritetaan oma ajokortti. Aikaisemmin suoritetulla ajokortilla saa ajaa 19.1.2013 jälkeenkin.

Vakuutus

 • Mopoauton liikennevakuutus on varsin edullinen, koska siihen otetaan mopon vakuutus. Kaikkiin mopoautoihin kannattaa ottaa myös vapaavalintainen täyskaskovakuutus, joka korvaa vahinkotilanteessa myös omat kolhut.

Microcar Mopoauto

 • Microcar on yksi alan kolmesta suuresta ranskalaisesta valmistajasta. Microcaria valmistava Drive Planet Group tuottaa lähes puolet kaikista Euroopassa myytävistä mopoautoista. Kokemusta on jo yli 27 vuoden ajalta.
 • Microcarin runkona on alumiininen turvakehikko. Turvakehikon ympärillä oleva kori on valmistettu läpivärjätystä ABS- muovista. Muovit ovat kevyitä, jolloin käytettävissä oleva rajoitettu paino saadaan hyödynnettyä mm. turvallisuutta edistäviin osiin.
 • Microcar mopoautoissa käytetään pääsääntöisesti uutta DCI Commonrail Diesel-moottoria. Vain edullisin malli on varustettu tavallisella Diesel -moottorilla. Lombardini DCI Commonrail on markkinoiden modernein, hiljainen ja värinätön diesel moottori. Käynti on tasaista ja vähäpäästöistä johtuen Commonrail-ruiskutekniikasta, tärinät ovat poissa kahden erillisen tasapainoakselin ansiosta ja hydraulinen venttiilikoneisto on lähes äänetön perinteisiin dieseleihin verrattuna.
 • Ajaminen MICROCAR mopoautolla on helppoa. Vaihteita on vain eteen ja taakse. Nopeutta säädellään kaasupolkimella. Variaattori säätää automaattisesti aina oikean välityksen nopeuteen nähden. Kaikki huomio voidaan näin keskittää liikenteessä ajamiseen.

Ajaminen talvella

 • Mopoautoa voi käyttää ympäri vuoden. Alle laitetaan vain talvirenkaat, jotka ovat useimmiten nastarenkaat. Microcar mopoautoissa on oikea vesikennolämmityslaite, joka ottaa ilman ulkoa ja lämmittää puhaltaen sisälle lämmintä ilmaa. Autoon saa myös lisävarusteena moottorin- sekä sisätilan lisälämmittimen.

Katsastus

 • Mopoauto kuuluu auton tavoin määräaikaiskatsastuksen piiriin. Ensimmäinen katsastus on kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Sitten seuraa välivuosi, jonka jälkeen mopoauto katsastetaan vuosittain.